Nieuws

Voetreflexmassage vermindert bijwerking chemotherapie

29 oktober 2019

Patiënten die chemotherapie ondergaan willen zelf vaak weten wat ze kunnen doen om hun gezondheid te ondersteunen gedurende de behandeling. In het Universiteitsziekenhuis van Seoul in Zuid-Korea wordt daarom al enige tijd aan vrouwen die chemotherapie ondergaan geleerd hoe ze hun voeten zelf met een aroma-olie kunnen masseren. Deze zelf-massage lijkt perifere neuropathie, een bijwerking van de chemotherapie, te verminderen.

Onlangs hebben zij de effecten van deze behandeling onderzocht en gepubliceerd in het European Journal of Oncology and Nursing. De onderzoekers spreken over een voetreflexologische behandeling, maar het lijkt hier te gaan om een (drukpunt) voetmassage met aromatische olie.

Vrouwen die met chemotherapie werden behandeld voor een vorm van gynaecologische kanker ontvingen instructie hoe ze thuis hun voeten konden behandelen. De behandeling is erop gericht om de neuropathie in de voeten te verminderen, troost te geven bij angst en onrust en de voeten enigszins te verwarmen omdat de vrouwen gedurende een kuur vaak ijskoude voeten hebben.

In de studieopzet werden 32 vrouwen die aromavoetmassage toepasten, vergeleken met 31 vrouwen die geen instructie voor voetmassage hadden gekregen (deze groep ontving die instructie wel, maar pas na 6 weken- na het einde van de studie). Zelf toegepaste aroma voetmassage, dagelijks uitgevoerd gedurende zes weken, verminderde de perifere neuropathie, verhoogde de temperatuur van de voeten en verminderde gevoelens van depressie en angst op significante wijze ten opzichte van de controlegroep.

Bron:
Noh GO, Park KS Effects of aroma self-foot reflexology on peripheral neuropathy, peripheral skin temperature, anxiety, and depression in gynaecologic cancer patients undergoing chemotherapy: A randomised controlled trial. Eur J Oncol Nurs. 2019 Oct;42:82-89. doi: 10.1016/j.ejon.2019.08.007. Epub 2019 Aug 23.

Time to get treatment for your sleep problem  - dark night sky background with a semi transparent roman numerals clock showing past midnight and the work SLEEP beneath with copy space

Maakt een slapeloze nacht ons gevoeliger voor pijn?

Dit kleinschalig onderzoek bevestigt de resultaten van voorgaand gelijkaardig onderzoek. Te weinig slaap en onderbroken nachten maakt ons gevoeliger voor pijn. De wisselwerking tussen slecht slapen door pijn en (de verergering van) pijn door slecht slapen moet verder onderzocht worden.

https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/maakt-een-slapeloze-nacht-ons-gevoeliger-voor-pijn?fbclid=IwAR2tqzG2r5kRJNOQ4Z8cXVgmapJIGU8_uUSrclZmmujyQZ4gYT4b0WXIBRs#.XF1lGiyr3rU.facebook

5 manieren om pijn te verlichten

Bij een ongeneeslijke ziekte is pijn een van de meest gevreesde klachten. Behalve medicatie zijn er andere manieren die helpen om de pijn te verlichten.
https://palvooru.nl/5-manieren-om-pijn-te-verlichten/

Samen een vuist maken tegen chronische pijn:

Chronische pijn is een groot probleem: maar liefst 2,2 miljoen Nederlanders lijden eraan en de kosten lopen op tot 20 miljard euro. Hoogleraar Anesthesiologie Kris Vissers en hoogleraar Revalidatie Michiel Reneman, covoorzitters van coöperatieverband van patiëntenverenigingen en pijnwerkgroepen Pijn Alliantie in Nederland (PAIN) en Ilona Thomassen, voorzitter van Pijnpatiënten Naar Eén Stem, vertellen waarom chronische pijn meer aandacht verdient.

Onderstaand de link naar het artikel.

https://www.mijngezondheidsgids.nl/samen-een-vuist-maken-tegen-chronische-pijn/